Ulje semena susama

Susam, Sesamum indicum L., verovatno najstarije uzgajana biljka i najstarija uljarica kurišćena u ishrani ljudi. Pradomovina susama je Indija. Arheološki dokazi svedoče da je seme susama bilo visoko cenjena uljarica još pre 4000 godina. Ulje semena susama siroko se koristilo u medicini, kulinarstvu, farmaciji, kozmetici, čak i za pripremu alkoholnih pića.

Kao stara poljoprivredna kultura susam ima mnoge sorte i varijetete. Indijski susam daje seme belo-žućkaste boje za razliku od orjentalnog susama koji ima crno seme. Osim toga poznato je i seme braon i žute boje.

Susamovo ulje spada među prvorazredna jestiva ulja. Ulje semena susama je prijatnog mirisa i ukusa i izuzetno dobre održivosti. Zbog visoke oksidativne stabilnosti ovo ulje se često koristi u procesu prženja hrane. Upotrebljava se uglavnom u jestive svrhe. Primenu nalazi i u nekim kozmetičkim proizvodima, gde se posebno traži stabilno ulje.

U masnokiselinskom sastavu susamovog ulja najzastupljenije su oleinska i linolna kiselina i to u skoro jednakim količinama.

Od svih običnih biljnih ulja susamovo ulje je poznato kao ulje najbolje oksidativne stabilnosti. Izuzetno dobru održivost ovom ulju daju prirodno prisutni antioksidansi sezamin i sezamolin, koji u drugim uljima nisu nađeni.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>