OSTALA ULJA

Ulje semena lana

Kao kulturna biljka lan se gaji u tri svrhe:

  • samo za vlakno – tekstilni lan

  • za seme – uljani lan i

  • kombinovano – za vlkno i seme

Seme lana je bogato uljem i proteinima,medjutim, sadržaj ulja veoma zavisi od vrste. Laneno ulje pripada grupi tzv. sušivih ulja zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina. Sirovo laneno ulje ima tamno žutu boju i jak, spcifičan miris i ukus.

Danas hladno cedjeno laneno ulje doživljava svoju renesansu, zahvaljujući izuzetno visokom sadržaju esencijalnih masnih kiselina, linolenske i linolne. U prodavnicama biološki vrednije hrane pojavljuje se kao specijalno ulje u malim pakovanjima sa posebnim nutricionističkim preporukama.

Zbog specifičnog sastava masnih kiselina,laneno uje je veoma osetljivo na oksidaciju i ima prilično slabu održivost.

Ulje semena susama

Susam, Sesamum indicum L., verovatno, najstarije uzgajana biljka i najstarija uljarica korišćena u ishrani ljudi. Pradomovina susama je Indija. Arheološki dokazi svedoče da je seme susama bilo visoko cenjena uljarica još pre 4000 godina. Široko se koristilo u medicini, kulinarstvu, farmaciji, kozmetici, čak i za pripremu alkoholnih pića.

Kao stara poljoprivredna kultura susam ima mnoge sorte i varijetete. Indijski susam daje seme belo-žućkaste boje za razliku od orjentalnog susama koji ima crno seme. Osim toga poznato je i seme braon i žute boje.

Susamovo ulje spada među prvorazredna jestiva ulja. Veoma je prijatnog mirisa i ukusa i izuzetno dobre održivosti. Zbog visoke oksidativne stabilnosti ovo ulje se često koristi u procesu prženja hrane. Upotrebljava se uglavnom u jestive svrhe. Primenu nalazi i u nekim kozmetičkim proizvodima, gde se posebno traži stabilno ulje.

U masnokiselinskom sastavu susamovog ulja najzastuplenije su oleinska i linolna kiselina i to u skoro jednakim količinama.

Od svih običnih biljnih ulja susamovo ulje je poznato kao ulje najbolje oksidativne stabilnosti. Izuzetno dobru održivost ovom ulju daju prirodno prisutni antioksidansi sezamin i sezamolin, koji u drugim uljima nisu nađeni.

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*