• Tikvino cedjeno ulje

  • Cedjena hladna ulja

  • Hladno cedjeno ulje - proces cedjenja

  • Zdrava hrana tikvino Ulje

  • Pogaca od tikve

  • Cvet suncokreta

A növényi étolajok az alapvető táplálékforrások közé tartoznak, elengedhetetlen a szervezetbe történő, napi gyakorisággal zajló bevitelük. Az étolajok két alapvető kategóriáját különböztetjük meg, melyek minőségét és jellemvonásait törvényes előírások szabályozzák:

– finomított étolajok

– finomítatlan étolajok

Ahogyan az már a nevükből is kiderül, a különbséget e két típus között a finomítás folyamata határozza meg. A finomított étolajokat a nyersolaj finomítási folyamata révén nyerik, melynek során az olaj vákuumhatás alatt magas hőmérsékleti értékeknek van kitéve, bizonyos vegyi vagy más hatóanyagok felhasználása mellett. Meg kell azonban jegyezni azt is, hogy a finomítással történő feldolgozás szigorúan ellenőrzött feltételekkel összhangban történik, a nyert finomított olajnak pedig ki kell elégítenie minőségi feltételek egész sorát.

A finomítatlan étolajok esetében a finomításnak semmilyen formáját sem alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy részben sem esnek át az említett feldolgozási folyamaton. Ennek köszönhetően ezek az olajok megőrzik illatukat, ízvilágukat, úgymond a nyersanyagra emlékeztető aromájukat, emellett pedig teljes egészében megőrzik rendkívül fontos alapanyagaikat is. A finomítatlan étolajok tehát színüket, aromájukat (illatukat és ízvilágukat), továbbá kémiai összetételüket, tápértéküket (omega-3 és -6 zsírsavak, más alapvető zsírsavak jelenléte, antioxidáns elemek magas tartalma) tekintve különböznek a finomított étolajoktól.

A finomítatlan étolajok – az előállítás folyamatától függően – további két típusra oszthatók:

– hidegen sajtolt olajok

– szűzolajok.

A JSZK Hivatalos Lapjának 1999/54. számában a növényi étolajok minőségéről és egyéb jellemzőiről szóló szabályzattal összhangban azok következő fajtáit különböztette meg:

„Hidegen sajtolt finomítatlan növényi étolajokat felmelegítés nélkül, sajtolás útján, előzetes tisztítási folyamattal (a szennyeződések eltávolításával), egyes nyersanyagok esetében azok előzetes meghámozásával és gépi felaprításával állítják elő. A hidegen sajtolt finomítatlan növényi étolajokat kizárólag vízzel történő mosással, kicsapás útján, szűréssel és centrifugálással lehet tisztítani.”

„A szűz növényi étolajokat sajtolás útján nyerik előzetes tisztítási folyamatot (szennyeződések eltávolítását) követően, egyes nyersanyagok esetében előzetes meghámozás és gépi felaprítást követően. Az olaj kiválasztása során engedélyezett az anyag felmelegítése, kondicionálása. A szűz növényi étolajokat kizárólag vízzel történő mosással, kicsapás útján, szűréssel és centrifugálással lehet tisztítani.”

A leírt definíciókkal összhangban történő, a növények magjait vagy más alapanyagokat használó finomítatlan étolaj-előállítás technológiai folyamatát sematikus ábrán is fel lehet vázolni.

A hidegen sajtolt olajok, de a szűz olajok is általában a nyersanyag, az előállítás tárgyát képező növények feltüntetésével szerepelnek a kereskedelemben.

A korszerű társadalomban a természetes és egészséges táplálkozás mondhatni egy új fajta hitvallássá fejlődött. Az egészséges életmód szükségességének tudata, a magas biológiai értékkel és az egészség védelmét szolgáló természetes alapanyagokban gazdag élelmiszer fogyasztásának elvárásaival egyszerre fejlődött a finomítatlan étolajok előállítása is. A cél az alapanyagra jellemző specifikus tulajdonságoknak a megőrzése. A növényi olajok fontos összetevő elemét képezik a minőségi táplálkozásnak. A finomítás és feldolgozás során azonban ezek az olajok veszítenek tápértékükből, ezért növekszik manapság folyamatosan a kereslet a finomítatlan, hidegen sajtolt étolajok iránt.

 

Forrás, szakirodalom:

Dimić, E.: Hidegen sajtolt olajok, Újvidéki Egyetem Technológiai Kara, Újvidék, 2005.

Karlović, Đ., Berényi J., Recseg K.: Az olajtök korszerű megközelítése (Cucurbita pepo L.) különös tekintettel a tökmagolaj előállítására (Oleum cucurbitae)

Rabrenović, B., Dimić E.: A tökmagolajból előállított hidegen sajtolt olaj tápérték-jellemzői

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*